SOUTH BEND – Ready or not, it’s time for the first quiz of the new school year.

1. Congresswoman Jackie Walorski called for President Biden to resign because he:
      a. Went along with President Trump’s deal with the Taliban to pull out of Afghanistan.
      b. Pulled out of Afghanistan amid chaos.
      c. Tried to bribe Ukraine officials to provide dirt on President Trump.

2. After the Florida State game, Notre Dame coach Brian Kelly:
      a. Called for expanded capital punishment.
      b. Praised sportswriters for their sense of humor.
      c. Referred to an old joke about a team’s poor execution.

3. A recent Emerson College poll on a 2024 Trump vs. Biden race found:
      a. Biden would prevail again, now by 15 percentage points.
      b. Trump would win back the presidency, ahead by 1%, enough to prevail in the Electoral College.
      c. Most voters would move to Canada if that were the choice.

4. In California’s recall vote, if Democratic Gov. Newsom is ousted, the virtually certain replacement in the same voting would be:
      a. A right-wing radio personality.
      b. Arnold Schwarzenegger.
      c. A more progressive Democrat.

5. With climate change, Indiana winters will feature:
      a. Nice warm weather.
      b. Nothing different – climate change is a hoax.
      c. More extreme weather –  more blizzards.

6. The Florida talk show conservative known as “Mr. Anti-Vax” was:
      a. The third anti-vaccination talk show host in a month to die of COVID-19.
      b. Vaccinated after two other anti-vaccination radio hosts died of COVID-19.
      c. Endorsed by Donald Trump for Congress.
7. Ivermectin, promoted online and by Fox News personalities as a possible cure for COVID-19 was proven effective in:
    a. Halting the virus spread in Alabama.
      b. Eliminating need for vaccinations.
      c. Deworming cows.

8. In the census, South Bend:
      a. Dropped below 100,000.
      b. Lost population to suburban Granger.
      c. Gained population.

9. The Texas law to collect bounties on anyone in any way assisting a woman seeking an abortion is eyed by Indiana legislative leaders as:
      a. A pro-life possibility for passage next year.
      b. Unthinkable because of no exception for rape or incest.
      c. Needing only amendment to exempt Uber drivers.

10. Ben, Jerry, Sam and Dean made front-page South Bend news because they were:
      a. The heroes in the river rescue of a stray dog.
      b. The goats in an escape mishap.
      c. The students who refused to wear masks and then were hospitalized with Covid-19.

11. Pete and Chasten Buttigieg named their twins:
      a. Donald and Ivanka.
      b. Joseph and Penelope.
      c. Boot and Edge.

12. Despite dumping payroll, the Chicago Cubs still have a player named:
      a. Wisdom.
      b. Knowledge.
      c. Rizzo.

13. The best-seller “The Afghanistan Papers” details how the big mistake of the United States was:
      a. Not sending all the troops the generals wanted.
      b. Not realizing you can’t build a nation in a way it has no desire to be built.
      c. Not encouraging more poppy growth for economic development.

14. In gerrymandering, the Republican-dominated General Assembly will add GOP strength to:
      a. The 7th District (Indianapolis) to halt Democratic landslides there.
      b. The 2nd District to boost Congresswoman Walorski’s vote margin.
      c. The 5th District, including suburban areas around Indianapolis, to make sure it stays Republican.

15. Another big demonstration is planned for Sept. 18 in Washington to:
      a. Commend heroic efforts of Capitol Police to confront the Jan. 6 insurrectionists.
      b. Defend the insurrectionists that stormed the Capitol.
      c. Rescind the call to hang Mike Pence.
ANSWERS: 1-b; 2-c; 3-b; 4-a; 5-c; 6-a; 7-c; 8-c; 9-a; 10-b; 11-b; 12-a; 13-b; 14-c; 15-b. 

Colwell has covered Indiana politics over five decades for the South Bend Tribune.